Keto dieet Koolhydraatarm
artikel

Het Ketodieet: Alles wat je moet weten!

Het ketodieet is de afgelopen jaren steeds populairder geworden als een effectieve manier om de algehele gezondheid te verbeteren en gewicht te verliezen. Maar wat houdt het koolhydraatarme ketodieet in en hoe pak je het aan? In dit artikel duiken we dieper in het keto dieet en wat je kunt verwachten als je deze voedingsstrategie volgt.

5 min leestijd

Wat is het ketodieet?

Het ketodieet is een manier van eten dat zich richt op het verminderen van de koolhydraatinname tot maximaal 50 gram per dag en het verhogen van de inname van vetten en eiwitten.  Het effect hiervan is dat het lichaam in een staat van ketose komt, waarbij het overschakelt van suikerverbranding naar vetverbranding. Het klinkt wetenschappelijk, maar ketose is een hele gezonde en natuurlijke staat van ons lichaam. Door de jaren heen is door de opkomst van industrieel bewerkte voeding ons lichaam minder in staat gebleken om deze staat van vetverbranding aan te spreken. Dankzij het keto dieet kunnen we het lichaam trainen om verschillende brandstoffen te gebruiken voor het opwekken van energie.

Ondanks de aanwezigheid van de term 'dieet' draait het niet om calorie-restrictie. Het is meer een leefwijze die wordt ingezet bij verbetering van de gezondheid om bijvoorbeeld te kunnen afvallen, fitter en energieker te voelen en zelfs voor mensen met epilepsie kan het gezondheidsvoordelen bieden.

Brandstof voor het lichaam

Wat doet het ketodieet nou eigenlijk? Om die vraag te kunnen beantwoorden is het goed om te kijken naar de werking van het menselijk lichaam en vooral de werking "mitochondriën", onze energiefabriekjes. Hierin wordt brandstof omgezet in energie, ook wel ATP genoemd. Het menselijk lichaam kan voor de omzetting gebruik maken van 3 soorten brandstof:

  1. Koolhydraten 
    Koolhydraten zijn tegenwoordig de meest beschikbare van alle brandstoffen voor het lichaam. Wanneer je koolhydraatrijke voeding tot je neemt, zal je lichaam deze koolhydraten omzetten in glucose (=suiker) en via het bloed gebruiken wanneer nodig of opslaan als glycogeen in de lever voor tijdens een inspanning. Wanneer deze voorraad vol is, zal de overtollige suiker worden opgeslagen als vet aan het lichaam.
  2. Vetten 
    Vetten zijn een hele belangrijke brand en bouwstof voor het lichaam. Het is bijvoorbeeld goed voor de ontwikkeling van de hersenen en levert je altijd de reserve waarop je kan overleven wanneer er geen glycogeen meer in je lichaam aanwezig is. Het lichaam zet vet dan om in ketonen waardoor je een bijna onbeperkte energiebron aan kunt spreken.
  3. Eiwitten 
    Eiwitten zijn zowel een brandstof als bouwstof. Wanneer het door ons lichaam uit voeding wordt opgenomen worden eiwitten opgeslagen in onze spieren en zorgen ze voor spiergroei. Wanneer er geen andere brandstoffen (glycogeen en ketonen) meer voorradig zijn in het lichaam kunnen de eiwitten uit spieren ook worden ingezet als brandstof. Dit is echter een noodgreep, je wilt spierafbraak immers voorkomen.

 

Primaire brandstof

Suiker en vet kunnen we dan ook beschouwen als onze primaire brandstoffen. Het lichaam is dan ook heel goed in staat om de switch te maken tussen beide energiebronnen. Iets wat we de metabole switch noemen, een overgang van suikerverbranding naar vetverbranding en weer terug wanneer dit nodig is. Beide brandstoffen hebben zo hun eigenschappen die fijn zijn om optimaal te benutten:

Koolhydraten/Suiker

Vetten/Ketonen

  • Snelle verbranding
  • Voor korte explosieve inspanning
  • Ideaal voor sprinters
  • Gemiddeld mens heeft voor 1 uur glycogeen voorradig
  • Snelle stijging en daling in de bloedsuikerspiegel
  • Langzame verbranding
  • Lange energiezuinige inspanning
  • Ideaal voor marathonlopers
  • Gemiddeld mens heeft voor een maand aan vet op voorraad
  • Weinig verandering in de bloedsuikerspiegel

 

Metabole switch

Vroeger, voordat men koolhydraatrijke gewassen ging verbouwen, waren suikers in mindere mate aanwezig in het voedingspatroon. De mens kreeg (afhankelijk van de leefomgeving) een andere verhouding aan brandstoffen binnen dan tegenwoordig. In de winter meer vetten (van de eigen lichaamsvoorraad en vlees/vis/zuivel) en in de zomer, wanneer bijvoorbeeld het fruit groeide meer koolhydraten. Het lichaam was door de metabole switch in staat om naast koolhydraten ook gebruik te maken van vetten als brandstofbron. Wanneer er een tekort aan glucose in het bloed aanwezig is en ook de glucogeen voorraad in de lever op is, maakt het lichaam de switch en zal het in ketose raken en over gaan op de vetverbranding, een hele natuurlijke reactie.

Vetverbranding metabole switch

Een goed voorbeeld van de switch tussen suiker- en vetverbranding in de natuur is een beer die in zijn hol gaat beginnen aan een winterslaap. Deze winterslaap duurt ongeveer 4-5 maanden, waarbij op lage intesiteit de vetvoorraad wordt aangesproken wanneer de glycogeenvoorraad op is. De beer raakt daardoor in ketose en verbrandt wel 350gram vet per dag.

Metabole disfunctie

Wanneer iemand de switch tussen suiker- en vetverbranding niet meer goed kan maken spreek je van een metabole disfunctie. We hebben het lichaam vaak afgeleerd om de vetverbranding aan te spreken doordat we te veel koolhydraten nuttigen. Sinds de toename van koolhydraten binnen ons voedselpatroon is die verhouding van brandstoffen voor het lichaam ten opzichte van de geleverde arbeid ook nog eens scheef gegroeid.

Suiker- en koolhydraatrijke producten verkochten veel makkelijker en vetten kregen een negatief imago. Supermarkten kwamen vol te liggen met zoete waren. Brood, Frisdrank, Snoep, Chips, Ijs en vele andere producten kwamen beschikbaar voor consumptie. Aangezien er weinig kennis was van de gevolgen voor de mensen, stond bijna elk huis vol met deze koolhydraatrijke producten. Naast dat we ook minder arbeidsintensief werk zijn gaan verrichten maar meer stil kwamen te zitten achter ons bureau is er een enorme scheefgroei in onze metabole staat ontstaan. Wanneer de genuttigde suikers niet gebruikt worden en de glycogeenvoorraad in de lever ook vol is zal het worden opgeslagen als vet in het lichaam voor tijden van schaarste. Wij mensen hebben in de westerse wereld echter nauwelijks nog schaarste, verschillende voedingsstoffen zijn constant voorradig...

Metabole switch door het ketogeen dieet

Koolhydraten nuttigen, weinig bewegen en onze vetverbranding aanspreken, gaan helaas niet samen. We kunnen dit echter oplossen door het ketogene dieet toe te passen. Het zorgt er voor dat ons oerinstinct weer wordt aangesproken, waardoor we de lichamelijke opties van de natuur weer optimaal kunnen benutten en de metabole switch kunnen maken. Dit doen we dus door koolhydraten/suikers te vermijden en veel meer gezonde vetten en eiwitten te nuttigen. Ook het toepassen van intermittent fasting kan bijdragen aan het versnellen van de vetverbranding. 

Beginnen met het keto dieet

Nu we wat meer weten de metabole switch kunnen we wat meer inzoomen op het keto dieet zelf. Er zijn mensen die de term dieet negatief vinden klinken en het meer zien als een leefwijze en nooit meer anders willen. Ook zijn er mensen die afwisselen tussen het keto dieet en het koolhydraat arme dieet, een iets mildere variant. Het draait er in ieder geval om dat we ons lichaam weer dwingen om onze vetreserves aan te spreken, zodat we in ketose komen, maar hoe starten we met het keto dieet?

Koolhydraten vermijden

Om in ketose te komen dien je koolhydraten vermijden. Houd in het begin aan dat je hiervan maar 20-30 gram per dag kunt innemen. In een later stadium kan je dit opvoeren tot 50 gram per dag. In bijna 80% van onze voeding zijn in meer of mindere mate koolhydraten aanwezig. Het vermijden hiervan tijdens een ketogeen dieet is dan ook een secuur werkje.

In volgorde van koolhydraatrijk naar koolhydraatarm kunnen we de volgende productgroepen aanhouden:

  • Suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken zoals snoep en frisdrank
  • Granen en graanproducten zoals brood, pasta en rijst
  • Peulvruchten zoals bonen, linzen en pinda's
  • Groenten en fruit, hoe zoeter, hoe meer koolhydraten ze bevatten.
  • Zuivelproducten 

We schreven eerder al dat niet alle koolhydraten gelijk zijn. Voedingsvezels, die in veel groenten, fruit en volkoren producten voorkomen, zijn gunstig voor de spijsvertering en kunnen zelfs helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Het blijven echter suikers die je in grote mate moet vermijden. Je moet echter heel veel groente eten in één keer,  wil je bloedsuikerspiegel gaan pieken. Iets wat met een snoepje of slok frisdrank echter al wel kan gebeuren. Een makkelijke stelregel hierbij is dat veel producten die verpakt zijn koolhydraten en suikers bevatten. 

Goed opletten en logisch nadenken

Om er daadwerkelijk achter te komen wat de hoeveelheid koolhydraten en suikers in een product is, is het goed om de etiketten van voorverpakte producten te lezen of gegevens op de webite van bijvoorbeeld AH.nl te raadplegen. Hierop staat exact wat het aantal gram koolhydraten en daarvan suikers is en zo kom je er achter dat bepaalde producten heel gezond lijken, maar vol zitten met koolhydraten:

Koolhydraten Nature Valley
Voedingslijst

In bovenstaand overzicht is duidelijk te zien dat per 100 gram van dit product er 61,5 gram koolhydraten, waarvan 26,8 gram suikers aanwezig zijn. Dit is dus een product dat niet binnen een normaal gezonde leefwijze past en al helemaal niet in een ketogene leefwijzen. Voor veel van dit soort zaken is het een kwestie goed opletten. Trap niet in de marketing van verpakkingen en/of teksten. Vers, natuurlijk, vol met granen, puur en andere wijze woorden zeggen niets. De feiten staan op de verpakking en producten met verpakking uit een fabriek lopen de kans om veel te veel koolhydraten en suikers te bevatten. Blijf dus altijd logisch nadenken.

 

Vetten eten

Als je geen koolhydraatrijke voeding meer tot je neemt is het van belang om te kiezen voor eten wat rijk is aan vetten. Ongeveer 70% van je maaltijd mag uit gezond vet bestaan. Er zijn 3 soorten vetten gewenst wanneer je het ketogeen dieet volgt:

  1. Verzadigde vetten
    Verzadigde vetten werden tot een aantal jaren terug aangewezen als boosdoeners voor een hoge cholesterol en hart- en vaatziekten. Uit recentelijke onderzoeken is gebleken dat hier geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor is. Sterker nog, verzadigde vetten dragen bij aan zaken als een gezonde cholesterol verhouding (LDL/HDL), hormoonhuishouding, gezond imuunsysteem en nog veel meer gezondheidsvoordelen. 

    Waarin zitten verzadigde vetten?
    Gezonde verzadigde vetten vinden we hoofdzakelijk in dierlijke producten terug zoals vlees, boter en zuivelproducten, maar ook in plantaardige producten zoals:
    • Vet- en doorregen vlees (spek,ribeye, kippendij)
    • Boter
    • Ghee
    • Room
    • Volle kwark
    • Eieren
    • Kokosolie

  2. Enkelvoudig onverzadigde vetten
    Gezonde enkelvoudige, ook wel mono-onverzadigde vetten zijn gezonde vetten die onder andere bijdragen aan een betere insuline gevoeligheid en een gezonder cholesterol.  We vinden deze terug in producten zoals:
    • Olijven en Olijfolie
    • Avocado
    • Pinda's en noten
    • Reuzel
    • Ganzenvet

  3. Meervoudig onverzadigde vetten
    Gezonde meervoudige onverzadigde vetten is een groep vetten waar je iets beter over na moet denken. Ze zijn rijk aan omega 3 en omega 6 vetzuren, waarbij je op moet letten dat je van die laatste variant niet te veel binnen krijgt. Zo is een teveel aan amandelen en amandelmelk vanwege de aanwezigheid van omega 6 niet bevordelijk voor de gezondheid. Wat je wel goed kunt eten zijn producten als:
    • Vette vis (haring, zalm, makreel)
    • Lijnzaad/olie
    • Walnoot/olie
    • Avocado-olie
    • Hennepzaad(olie)

Wanneer we het hebben over het eten van vetten draait hier wel om pure natuurlijke vetten en niet de vetten uit de snackbar of fabriek. Om makkelijker aan je 70% vet te komen kies je vooral voor volle producten (roomboter/volle kwark) en laat je de ongezonde magere varianten (margarine/magere kwark) staan. Juist de volle soorten dragen bij aan een volledige verzadiging waardoor je uiteindelijk ook minder zult eten en de kans op afvallen vergroot. Daarnaast zitten daar vaak minder schadelijke stoffen in. Kijk bijvoorbeeld naar onderstaand vergelijk tussen roomboter en margarine:

Roomboter Margarine
Ingrediënten roomboter:
Melkvet, water
Ingrediënten:
Water, plantaardige oliën 45% (zonnebloemolie(26%), lijnzaadolie(11%), palmolie, koolzaadolie(2%)), emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren, zonnebloemlecithine), droge melkbestanddelen, conserveermiddel (kaliumsorbaat), voedingszuur (citroenzuur), vitamines A en D, natuurlijke aroma’s, kleurstof. 

 

Eitwitten eten

Ongeveer 25% van je dagelijkse voeding dient uit eiwitten te bestaan. Dit zorgt voor de juiste bouwstenen, verzadigd gevoel en spiergroei. Je kunt goede eiwitten halen uit dierlijke producten, zoals vlees, vis en gevogelte, maar ook uit producten als zaden en noten. Vooral zaden (zoals lijnzaad, hennepzaad en chiazaad) zijn aan te raden vanwege een lagere aanwezigheid van koolhydraten.

Vetten en eiwitten zijn vaak in producten goed te combineren:

  • Volle kwark bevat zowel vet als eiwitten
  • Kippendijen zijn wat vetter dan kipfilet en bevat ook eiwitten
  • Vette vis (haring, makreel, kabeljauw, wilde! zalm) is ook een goede combinatie van vet- en eiwitrijke voeding.
  • Volle kaas levert ook een goede combinatie
  • Mayonaise (let op welke olie deze bevat!)

TIjdens het ketodieet eet je vaak ook veel meer eieren dan bijvoorbeeld tijdens het volgen van de traditionele schijf van vijf. Naast dat dit een hele goede bron van eiwit is zorgen eieren ook voor een goed verzadigd gevoel zodat je minder snel gaat snacken.

 

Macro's berekenen

Om tot de juiste verhouding van vet/koolhydraten/eiwitten in je maaltijd te komen kan je je macro's te berekenen. Er zijn ook mensen die zich hier niet mee bezig houden en gewoon veel meer vette producten en geen brood/pasta en andere koolhydraatrijke voeding meer nemen. Het is handig als je daar je eigen modus in weet te vinden, als je de volgende verhouding maar zo veel mogelijk aanhoudt:

  • Vet 70-75%
  • Eiwit 20-25%
  • Koolhydraten 5%

Je kunt alles gaan doorberekenen door middel van een app of andere online calculator en na verloop van tijd lukt het vaak om daar je eigen balans in te vinden.

In ketose zijn

In ketose komen

Wanneer je je houdt aan de juiste verhouding vet/koolhydraten/eiwitten dan zal je lichaam na verloop van tijd in ketose komen. Afhankelijk van hoe snel je de metabole switch kan maken, dus hoe erg jouw lichaam gewend is aan suikerverbranding, kan het tussen de 1 en 10 dagen duren voor je ketonen aanmaakt. Bij beginners ligt dit gemiddeld zo rond de 5 dagen. Sporten en intermittent fasting kunnen het proces versnellen.

Ketogriep

De periode vanaf koolhydraatrestrictie en daadwerkelijk in ketose komen verschilt per persoon en het verschilt ook per persoon of je de nadelige effecten van in ketose komen ervaart. Veel van de volgers van het keto dieet krijgen de zogenaamde ketogriep, een fase waarin het lichaam moet schakelen tussen suiker- en vetverbranding en moet wennen aan tekorten van bepaalde voedingstoffen. Het moet echt afkicken.

Wanneer het lichaam hieraan nog niet gewend is kan je bepaalde klachten ervaren die voor iedereen anders zijn. De meest voorkomende klachten bij de ketogriep zijn:

  • Hoofdpijn
  • Slechte concentratie
  • Constipatie
  • Prikkelbaar 
  • Futloos
  • Spierkrampen
  • Slaapproblemen


Zodra je lichaam gewend is aan de vetverbranding en afgekickt is van de behoefte aan suikers zullen deze klachten afnemen en zul je de enorme voordelen van keto gaan ervaren. Zorg altijd wel dat je in beweging blijft, veel drinkt en de juiste mineralen tot je neemt. Neem ook wat extra zeezout en magnesium om de klachten te verminderen.

In ketose zijn

Wanneer je lichaam daadwerkelijk ketonen aanmaakt nadat de ketogriep voorbij is ben je officieel in ketose. De ene persoon voelt aan zijn eigen lichaam dat het is overgeschakeld naar de vetverbranding, maar anderen willen het graag meten.

Ketose symptomen

Zelf kan je de volgende symptomen ervaren wanneer je in ketose bent gekomen.

  • Slechte adem
    Een van de soorten ketonen is aceton. Deze wordt uitgescheiden via de adem, waardoor de geur (lijkt op nagellakremover) hiervan ook waarneembaar is. Dit verdwijnt na verloop van tijd.
  • Meer plassen en droge mond
    Wanneer je in ketose komt zal je ook meer vocht afdrijven. Koolhydraten binden 5x zoveel vocht als vetcellen, waardoor je vaker naar de wc zult gaan en je sneller een droge mond hebt. Zorg dat je veel water drinkt en je electrolyten zoals zout, magnesium en kalium aanvult.
  • Meer energie 
    Ben je eenmaal door de ketogriep heen, dan zal je meer energie ervaren. Zowel lichamelijk als cognitief. Je kunt beter nadenken en bent veel helderder. 
  • Minder honger
    Doordat je suikerspiegel veel stabieler blijft en je veel meer verzadigd bent door de vetten en eiwitten, zal je veel minder cravings hebben. Je merkt dat je veel makkelijker een langere tijd zonder eten kunt en dat je ook met minder eten een voldaan gevoel krijgt.

 

Ketose meten

Wil je exact weten of je in ketose bent en in welke staat, dan kan je dat op 3 manieren meten.

  • Plasstrips
    Dit zijn strips die verkleuren door de samenstelling van je urine. Hoe meer ketonen er aanwezig zijn, des te donkerder de ketostrip uitslaat. Dit is een goedkope manier voor het meten van ketonen.
  • Bloedmeter
    Je kunt middels een bloedmeter analyseren of er al ketonen in het bloed aanwezig zijn. Je prikt in je vinger voor een druppeltje bloed, welke vervolgens door een apparaatje genanalyseerd kan worden. De ketosebloedmeter geeft vervolgens het aantal mmol aan ketonen in het bloed weer.
  • Ademmeter
    De adem van iemand die in ketose is verandert van samenstelling. Je kunt daardoor de aanwezigheid van aceton meten (en ruiken) om te bepalen of iemand in ketose is. 

 

In ketose blijven

Zodra je in ketose bent gekomen, wil je ook graag in deze metabole staat blijven. De vetverbranding gaat dan zijn werk doen en je zult de vele voordelen van keto ervaren. Zolang je geen koolhydraten tot je neemt zal je in ketose blijven, maar zondig je wel een keer, dan kan het zo zijn dat je weer uit ketose raakt.

Het is afhankelijk van je lichaam hoe snel je weer de metabole switch kunt maken. Ben je beter 'getraind', dan kan je na een dag weer in ketose zijn, maar vooral in het begin duurt deze omslag langer en kan je zelfs weer de moeilijke fase van ketogriep doorlopen. Nuttig je dus een keer (te veel) koolhydraten, sla dan niet door, zorg er voor dat je zo snel mogelijk weer in de juiste verhouding komt, zodat je suikervoorraad snel weer op is.

Vooral de eerste keer of na een langere periode uit ketose kan je beter een minimale duur van 8 weken aanhouden om in ketose te blijven. Je lichaam zal hierdoor veel beter in staat zijn om vetverbranding toe te passen, ook tijdens een periode van koolhydraatrijke voeding. Sommige mensen zweren bij het ketodieet voor het leven en consumeren nooit meer koolhydraten. Anderen passen het toe in fases zoals vroeger in de natuur ook vaak gebeurde. Om de 3 maanden, of gedurende de zomer en herfst niet en in de winter en het voorjaar wel. Kijk welke balans je daar in kunt vinden.

Voordelen van het ketodieet

Ondanks dat het keto dieet vele potentiële voordelen heeft, is het belangrijk op te merken dat het niet voor iedereen geschikt is en dat er mogelijke nadelen en risico's aan verbonden zijn. Hier zijn enkele van de mogelijke voordelen van het ketodieet:

  1. Gewichtsverlies
    Het ketodieet kan leiden tot spectaculair gewichtsverlies doordat het lichaam in een staat van vetverbranding wordt gebracht. Suikers worden niet meer genuttigd en opgeslagen aanwezige vettern worden ingezet als brandstof.

  2. Verbeterde bloedsuikerregulatie
    Onderzoeken tonen aan dat het ketodieet kan helpen bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid en daardoor het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Dit is gunstig voor mensen met type 2 diabetes of prediabetes.

  3. Verhoogde mentale helderheid
    Sommige mensen melden een verbeterde mentale helderheid en alertheid wanneer ze in ketose zijn. Hersenen kunnen ketonen zeer goed gebruiken als energiebron, waardoor de hersenfunctie in positieve zin kan veranderen. Dit kan ook weer positief van invloed zijn op mensen met epilepsie. Aanvallen worden hierdoor verminderd of zijn verleden tijd.

  4. Verbetering van bloedsamenstelling
    Hoewel er enige controverse is over de langetermijneffecten op het cholesterolniveau, hebben sommige mensen na het volgen van het ketodieet een verbetering van hun cholesterolprofiel gemeld, met een verhoogd HDL-cholesterol en een verlaagd LDL-cholesterol. Ook kan het ketodieet helpen bij het verlagen van triglycerideniveaus in het bloed, wat gunstig is voor de cardiovasculaire gezondheid. 

  5. Verminderde ontstekingen
    Het ketogene dieet kan ontstekingen verminderen, wat gunstig kan zijn voor mensen met inflammatoire aandoeningen.

Het is echter belangrijk op te merken dat het ketodieet niet voor iedereen geschikt is. Het kan leiden tot bijwerkingen zoals vermoeidheid, constipatie, misselijkheid en verminderde sportprestaties tijdens de aanpassingsfase. Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals nierproblemen, moeten voorzichtig zijn met dit dieet, en het wordt over het algemeen niet aanbevolen voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Raadpleeg altijd een gezondheidsspecialist voordat u een nieuw dieet begint, vooral als u onderliggende gezondheidsproblemen heeft. Een diëtist kan u helpen bepalen of het ketodieet geschikt is voor uw specifieke situatie en u begeleiden bij het veilig volgen van dit dieet.

Nadelen van het ketodieet

Hoewel het ketodieet enkele potentiële voordelen heeft, heeft het ook enkele nadelen en mogelijke bijwerkingen waarvan mensen zich bewust moeten zijn voordat ze eraan beginnen. Hier zijn enkele van de mogelijke nadelen van het ketodieet:

  1. Keto-griep 
    Tijdens de aanpassingsfase van het ketodieet kunnen mensen last krijgen van symptomen die bekend staan als de "keto-griep". Dit omvat vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, prikkelbaarheid en slechte concentratie. Deze symptomen zijn gelukkig tijdelijke en kunnen enkele dagen tot enkele weken aanhouden.

  2. Verminderde sportprestaties
    Voor sommige mensen kan het ketodieet leiden tot verminderde sportprestaties, vooral tijdens intense, anaerobe oefeningen. Dit komt omdat koolhydraten de belangrijkste energiebron zijn voor dergelijke activiteiten, en het ketodieet beperkt de beschikbaarheid van koolhydraten. Toch zijn er ook topsporters zoals wielrenner Chris Froome die hun koolhydraatinname drastisch hebben beperkt en successen hebben geboekt.

  3. Verminderde vezelinname
    Omdat het ketodieet de consumptie van veel koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals fruit, granen en sommige groenten, beperkt, kan het leiden tot een verminderde inname van voedingsvezels. Dit kan leiden tot problemen met de spijsvertering, zoals constipatie. Zorg er voor dat je voldoende vezels binnen krijgt om dit te voorkomen. 

  4. Sociale beperkingen
    Het ketodieet kan het moeilijk maken om deel te nemen aan sociale gelegenheden, omdat veel gangbare voedingsmiddelen, zoals brood, pasta en suikerhoudende desserts, niet zijn toegestaan. Ook het nuttigen van alcohol kan leiden tot sociale isolatie en ongemak in sociale situaties.

  5. Moeilijk vol te houden
    Het ketodieet kan voor sommige mensen moeilijk vol te houden zijn op de lange termijn vanwege de beperkende aard ervan. Dit kan leiden tot het zogenaamde "jojo-effect", waarbij mensen na het stoppen met het dieet weer snel aankomen. Stop je (tijdelijk) met het ketodieet, stap dan over op het koolhydraat arme dieet, waarbij je wat meer koolhydraten mag eten en minder beperkt bent in je keuzes.

  6. Gezondheidsrisico's voor bepaalde groepen
    Ondanks dat clean keto met zo veel mogelijk gezonde producten heel dicht bij de natuur komt moeten deelnemers met bepaalde medische aandoeningen, zoals nierproblemen of pancreasstoornissen, opletten. Het is ook niet geschikt voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Je kunt je altijd laten monitoren door een arts die regelmatig je bloed meet en analyseert.

  7. Potentieel verhoogd cholesterol
    Sommige mensen ervaren een verhoging van het LDL-cholesterol (het "slechte" cholesterol) op het ketodieet, wat zorgen kan baren over de cardiovasculaire gezondheid op de lange termijn. Dit komt vooral door het volgen van het zogenaamde dirty keto dieet, waarbij te veel onnatuurlijke producten worden genuttigd.

Het is belangrijk op te merken dat het ketodieet niet voor iedereen geschikt is, en dat de mogelijke voordelen en nadelen sterk kunnen variëren van persoon tot persoon. Voordat je besluit het ketodieet te volgen, is het verstandig om met een gezondheidsprofessional te overleggen, zoals een diëtist of arts, om te bepalen of het geschikt is voor jouw specifieke situatie en gezondheidstoestand. Het is ook raadzaam om het dieet onder deskundige begeleiding te volgen om ervoor te zorgen dat het op een gezonde en veilige manier wordt uitgevoerd.

Leuk artikel?
Dit artikel is geschreven door:
Hoogleraar Laagwater

Ik schrijf over studies en studeren

Op al onze artikelen zijn auteursrechten van toepassing. Iets op te merken? Neem contact met ons op

Gerelateerde arikelen

a BRANDLY product