Beleggen en traden
artikel

Beginnen met beleggen

Beleggen is, mits je dit succesvol doet, een manier om je geld te laten groeien en financiële doelen te bereiken. Het biedt de mogelijkheid om rendement te behalen op je vermogen, maar het vereist ook begrip en planning. In dit artikel nemen we een diepgaande kijk op beleggen en de verschillende producten waarin je kunt beleggen

5 min leestijd

Wat is beleggen?

Beleggen is het proces van het toewijzen van geld aan een activa, beleggingsfonds, bedrijf of een andere vorm van investering met als doel een financieel rendement te behalen. Het doel van beleggen kan variëren van vermogensgroei en kapitaalbehoud tot het genereren van inkomen en het bereiken van langetermijndoelen, zoals pensioenplanning.

Beleggen biedt de mogelijkheid om je geld te laten groeien, maar het is belangrijk om te onthouden dat er geen garanties zijn voor winst en dat er altijd risico's aan verbonden zijn. Daarom is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn en een weloverwogen beleggingsplan te hebben voordat je begint met beleggen.

Let op! Beleg nooit met geld dat je niet kan missen, lees je goed in en doe het liefst een cursus beleggen

Basis van beleggen

Wie wil gaan beginnen met beleggen doet er goed aan om de basisbeginselen van beleggen goed door te nemen. Het zijn de punten waar je vooraf goed over nagedacht moet hebben om uiteindelijk succesvol te kunnen beleggen:

  1. Doelstelling
    Begin met het vaststellen van duidelijke financiële doelen. Wil je sparen voor je pensioen, een huis kopen, of gewoonweg je vermogen laten groeien? Je doelen bepalen je beleggingsstrategie waardoor je vooraf weet wanneer je je rendement pakt of je verlies neemt. 

  2. Actief of passief beleggen
    Wil je actief of passief gaan beleggen? Oftewel, heb je de tijd en kennis om zelf actief te gaan handelen of steek je je beleggingsbudget in een fonds waarmee anderen voor je gaan beleggen.
  3. Risicobereidheid
    Beleggers lopen het risico om hun inleg te verliezen. Bedenk daarom je eigen bereidheid om deze risico's te nemen. Hoeveel volatiliteit (waardeverschil van een aandeel) kun je tolereren? Vaak is het zo dat hoe hoger het risico, hoe hoger het rendement, maar ook het verlies kan zijn. Dit zal je helpen bij het kiezen van beleggingen die passen bij jouw comfortniveau. 

  4. Tijdsbestek
    Overweeg hoelang je je geld kunt en wilt investeren. Langetermijnbeleggingen hebben doorgaans een lager risico en de neiging om meer opbrengsten te genereren.

  5. Diversificatie
    Spreid je beleggingen om risico's te beperken. Het vermijden van het inzetten van al je geld in één type en/of branche is verstandig om risico te verminderen en daardoor de kans op rendement te verhogen.

Beleggingsproducten

Er zijn verschillende producten waarin je kunt beleggen. In dit artikel houden we ons bezig met

Beleggen in aandelen

De basis van beleggen is gevormd op de beurs, een plek waar oorspronkelijk kopers en verkopers van goederen en grondstoffen met elkaar in contact kwamen om handel te drijven. Aan deze handel werden later transacties in aandelen van bedrijven en daarvan afgeleide producten zoals opties en obligaties toegevoegd. Waar dit in het begin een handel was voor professionele beurshandelaren is het tegenwoordig ook heel eenvoudig om middels apps aandelen te kopen en verkopen en zo medeeigenaar te worden van een bedrijf waar je in gelooft zoals bijvoorbeeld Tesla

Het voordeel van beleggen in dit soort beursproducten is dat er daadwerkelijk waarde tegenover de transactie staat. Bij de aandelenhandel krijg je daadwerkelijk een percentage van een bedrijf in handen. Wanneer je belegt in valuta koop je daadwerkelijk een bepaalde hoeveelheid geld uit een bepaald land in. Dit maakt beleggen in aandelen en derivaten een veiligere en meer betrouwbare vorm van investeren dan bijvoorbeeld de handel in crypto currency.

Beursproducten

Via een app of digitaal beursplatform die gelieerd zijn aan een financiele instelling zoals een bank kan je meestal handelen in de volgende beursproducten:

  1. Aandelen
    Dit zijn aandelen in het eigendom van een bedrijf. Als je aandelen van een bedrijf koopt, word je aandeelhouder en deel je mee in de winsten en verliezen van dat bedrijf. Aandelen zijn ideaal voor wie op de lange termijn wil beleggen en bereid is om gemiddelde volatiliteit te accepteren. 

  2. Opties
    Opties zijn derivaten (afgeleide producten van oa aandelen, valuta of grondstoffen) die beleggers in staat stellen om te speculeren op de toekomstige prijsbeweging van onderliggende activa. Hierin kunnen we het onderscheid maken tussen call-opties en put-opties:
    1. Call-opties
      Een call-optie geeft de koper het recht, maar niet de verplichting, om een specifiek aantal aandelen tegen een vastgestelde prijs binnen een bepaalde periode te kopen. Dit kan een strategie zijn om te profiteren van verwachte prijsstijgingen.

    2. Put-opties
      Een put-optie geeft de koper het recht, maar niet de verplichting, om een specifiek aantal aandelen tegen een vastgestelde prijs binnen een bepaalde periode te verkopen. Dit kan een strategie zijn om te profiteren van verwachte prijsdalingen.

      Let op. Opties hebben een hoge mate van volatitliteit. Dit houdt in dat de winsten, maar ook de verliezen groot kunnen zijn. Waardes van opties kunnen compleet verdampen waardoor je je inzet kwijt kunt raken.

  3. Obligaties
    Obligaties zijn schuldbewijzen die worden uitgegeven door bedrijven, overheden of andere entiteiten. Als je een obligatie koopt, leen je in feite geld aan de uitgevende partij in ruil voor regelmatige rentebetalingen en de terugbetaling van de hoofdsom op de vervaldatum. Obligaties zijn over het algemeen minder volatiel dan aandelen en worden vaak beschouwd als veiligere beleggingen.

  4. ETF's (Exchange-Traded Funds): ETF's zijn beleggingsfondsen die op de beurs worden verhandeld. Ze bieden beleggers exposure aan een breed scala aan activa, zoals aandelen, obligaties, grondstoffen en meer.

  5. Grondstoffen: Dit omvat investeringen in fysieke grondstoffen zoals goud, olie, graan en metalen. Beleggers kunnen grondstoffen verhandelen via futurescontracten of investeren in grondstoffen-ETF's.

  6. Valuta: De valutamarkt stelt beleggers in staat om valutaparen te verhandelen, zoals EUR/USD of USD/JPY, in de hoop te profiteren van schommelingen in wisselkoersen.

Aandelen kopen

Heb je je goed ingelezen in de markt van aandelen en derivaten en ben je op de hoogte van de mogelijkheden? Dan kan je beginnen met het kopen van aandelen. De meest eenvoudige manier om hiermee te beginnen is via een officiele app of een tradingplatform zoals:

Beleggen in crypto

De laatste jaren heeft beleggen in crypto een enorme vlucht genomen. Velen staken hun geld in Bitcoins of kochten andere onbekende coins die volgens de hype hard stegen in waarde. De succesverhalen van vrienden op verjaardagen of die ene buurman die vele duizenden euro's heeft verdiend met het kopen van crypto zijn bekend. Nu de storm wat is gaan liggen en de hoge pieken en dalen voorbij zijn is het goed om kritisch te kijken of het slim is om te gaan beleggen in Bitcoins of andere crypto currency.

Wat is crypto?

Cryptocurrency, afgekort als "crypto" is een vorm van digitale of virtuele valuta die gebruik maakt van cryptografie voor beveiliging. In tegenstelling tot traditionele valuta, zoals de de euro of dollar, bestaat cryptocurrency alleen in digitale vorm en heeft het geen fysieke uitgaven, zoals bankbiljetten of munten. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken en concepten met betrekking tot cryptocurrency:

  1. Decentralisatie
    Cryptocurrencies zijn meestal gedecentraliseerd, wat betekent dat ze niet worden gecontroleerd door een centrale autoriteit, zoals een regering of een centrale bank. In plaats daarvan worden transacties geverifieerd en vastgelegd op een gedistribueerd grootboek, dat bekend staat als een blockchain.

  2. Blockchain
    Een blockchain is een grootboektechnologie die transacties in blokken registreert en deze blokken aan elkaar koppelt. Dit zorgt voor transparantie, beveiliging en verifieerbaarheid van transacties zonder dat een centrale tussenpersoon nodig is.

  3. Digitale Handel
    Cryptocurrencies kunnen via apps of websites worden verhandeld op verschillende platforms, bekend als cryptocurrency-uitwisselingen. Handelaren kunnen crypto kopen met traditionele valuta of andere cryptocurrencies.

  4. Anonimiteit
    Hoewel cryptocurrency-transacties openbaar zijn op de blockchain en de transactiegeschiedenis van elke gebruiker kan worden gevolgd, kunnen gebruikers hun identiteit vaak verbergen achter cryptografische adressen, waardoor een zekere mate van anonimiteit wordt geboden.

  5. Volatiliteit
    Cryptocurrencies staan bekend om hun prijsvolatiliteit. De waarde van een cryptocurrency kan sterk schommelen in korte tijd, wat kansen biedt voor beleggers maar ook risico's met zich meebrengt om enorme verliezen te leiden.
  6. Gebruik
    Cryptocurrencies worden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder online betalingen, overdracht van waarde, investeringen, slimme contracten en als een alternatieve opslag van waarde. Ethereum, bijvoorbeeld, biedt een platform voor het bouwen van gedecentraliseerde applicaties met behulp van smart contracts.

  7. Regulering
    Cryptocurrencies worden in veel landen gereguleerd, maar regelgeving varieert sterk. Sommige landen hebben ze geaccepteerd als legitieme vormen van betaling of investering, terwijl andere ze hebben verboden.

Bitcoin kopen

Zijn cryptocurrencies goede beleggingen?

Het gebruik en de acceptatie van cryptocurrencies blijven groeien en ze hebben de aandacht getrokken van zowel particuliere beleggers als grote financiële instellingen. Het is belangrijk op te merken dat hoewel cryptocurrencies innovatieve en opwindende mogelijkheden bieden, ze ook risico's met zich meebrengen, en potentiële beleggers moeten voorzichtig zijn en zich goed laten informeren voordat ze investeren. Als je 10 jaar geleden voor 1000 euro Bitcoins had gekocht, dan was je nu multimiljonair. Als je 5 jaar geleden Bitcoins had gekocht, dan had je zo'n 300% rendement behaald. Had je 2 jaar geleden Bitcoins gekocht, dan was de helft van je inleg verdampt.

De volatiliteit van cryptocurrency is enorm hoog en er staat geen logische tegenprestatie tegenover, zoals bij aandelen bijvoorbeeld wel. Hierdoor heb je weinig invloed op je belegging en zouden we het eerder kunnen scharen onder gokken. Alle beleggingen in crypto zijn pure speculatie zonder ook maar één goede feitelijke onderbouwing. Toch is de geloof in de blockchain enorm en is de kans heel groot dat dit in de toekomst de standaard van ons monetaire systeem gaat worden. De Bitcoin en andere coins zullen dan prima als valuta kunnen worden ingezet tegen een bepaalde waarde. Wat die waarde zal zijn dat is nu nog een raadsel, blijft het tot die tijd speculeren, maar kunnen er wel rendementen worden behaald.

Crypto kopen

De handel in cryptocurrencies is heel eenvoudig en binnen een paar klikken kan je al een paar Bitcoins of een fractie van een Bitcoin kopen. Hiervoor zijn net als voor het kopen van aandelen een aantal apps beschikbaar die volgens de richtlijnen van de AFM mogen handelen op de Nederlandse markt zoals:

  1. Bitvavo
  2. Finst
  3. Coinbase
  4. Bux

Beleggen in vastgoed

Een andere belegging die de laatste jaren voor particuliere beleggers steeds aantrekkelijker is geworden is het beleggen in vastgoed.  Zowel de aanschaf van fysieke eigendommen zoals huizen en appartementen tot beleggen in vastgoedfondsen en Real Estate Investment Trusts (REITs) behoren tot de beleggingen in onroerend goed. Vastgoed is in de basis een stabiele belegging waar goede rendementen op gehaald kunnen worden, maar vergt een andere aanpak dan de aanschaf van aandelen of crypto.

Je kunt er voor kiezen om een beleggingsobject aan te schaffen  met eigen geld, geleend geld (bank of belegger) of met een samengesteld fonds waarbij je met meerdere mensen belegt.

Beleggen in vastgoed

Voordelen van beleggen in vastgoed

Vastgoedbeleggingen bieden diverse voordelen die ze aantrekkelijk maken voor investeerders:

  1. Stabiele Inkomsten
    Het bezitten van vastgoed kan een stabiele bron van inkomsten genereren, vooral als je het verhuurt. Huurinkomsten kunnen maandelijks of jaarlijks inkomen opleveren. Daarnaast is er al tijden een tekort op de woningmarkt waardoor de vraag naar kwalitatieve woningen hoog zal blijven en prijzen daardoor minder snel zullen dalen.

  2. Kapitaalgroei
    In de afgelopen jaren zijn de prijzen van vastgoed jaar op jaar gestegen, met af en toe een terugval. Voor de lange termijn is een investering in onroerend goed meestal rendabel gebleven. Dit kan leiden tot kapitaalgroei, wat betekent dat je vastgoedinvestering in waarde kan toenemen.

  3. Belastingvoordelen
    In veel landen zijn er belastingvoordelen verbonden aan vastgoedbeleggingen, zoals afschrijvingen en belastingaftrekken voor hypotheekrente.

  4. Controle
    Als vastgoedeigenaar heb je controle over je investering, zoals het beheer van het pand, de huurprijs en de financieringsstrategie.

Soorten beleggingen in onroerend goed

Er zijn verschillende vastgoedvarianten waarin je kunt  beleggen:

  1. Residentieel Vastgoed
    Dit omvat woningen zoals appartementen, huizen en vakantiewoningen. Beleggers kunnen huurinkomsten genereren door deze panden te verhuren. Ook de renovatiemarkt, waarbij oude woningen worden opgekocht en gemoderniseerd om later door te verkopen is een interessante belegging gebleken.

  2. Commercieel Vastgoed
    Hieronder vallen winkels, kantoren, magazijnen en andere commerciële gebouwen. Beleggers kunnen huurinkomsten ontvangen van commerciële huurders.

  3. Onroerendgoedfondsen (REIT's)
    REIT's zijn beleggingsfondsen die inkomsten genereren door te investeren in verschillende soorten vastgoedprojecten. Ze bieden beleggers de mogelijkheid om indirect in vastgoed te beleggen zonder individuele panden te kopen.

  4. Grondbeleggingen
    Dit omvat het kopen van grond, meestal in anticipatie van toekomstige ontwikkeling of waardestijging. Het speculeren op grondposities kan zeer interessant zijn voor beleggers. Ook het zelf optreden als projectontwikkelaar kan een mooi rendement opleveren.

Aandachtspunten voordat je in vastgoed belegt

Bij het beleggen in vastgoed zijn er belangrijke overwegingen waar je scherp op dient te zijn:

  1. Lokaal marktonderzoek
    Onderzoek de lokale vastgoedmarkt, inclusief huurprijzen, vraag en aanbod, en economische trends. Kijk of het zinvol is om op een locatie in een bepaalde branche te beleggen.

  2. Financiering
    Mocht je het uit eigen zak kunnen betalen, dan is dit minder spannend, maar om een financiering voor een vastgoedobject te verkrijgen dien je met de bank of andere beleggers te praten. Hiervoor is het van groot belang dat je verstand hebt van financieringsmodellen aangezien het vaak over grote bedragen gaat.

  3. Beheer
    Als je van plan bent om te verhuren, overweeg dan of je zelf het pand wilt beheren of een vastgoedbeheerder wilt inhuren. Vraag hiervoor rond in de markt welke bedrijven daar goed en betrouwbaar voor zijn.

  4. Onderhoud
    Houd rekening met onderhoudskosten en eventuele renovaties die nodig zijn. Maak hiervoor altijd een meerjaren onderhoudsplan voor klein- en groot onderhoud van je vastgoed object.

  5. Risico's
    Wees bewust van risico's zoals marktfluctuaties, leegstand en rentestijgingen. Zorg altijd dat je een reservepotje hebt om inkomstenderving of kostenverhoging op te vangen.

Beleggen in vastgoed kan een waardevolle aanvulling zijn op je beleggingsportefeuille, maar is niet zo eenvoudig als aandelen of crypto. De bedragen zijn groter en de transacties zijn trager. Het is belangrijk om te overwegen hoe vastgoed past bij je financiële doelen en risicobereidheid voordat je de stap zet. Het raadplegen van een financieel adviseur of een vastgoedspecialist kan ook nuttig zijn bij het nemen van beslissingen met betrekking tot vastgoedbeleggingen.

Vastgoed kopen

Wanneer je een bepaald budget hebt voor de aanschaf van een vastgoedobject is het verstandig om te praten met lokale makelaars zodat je het onroerend goed voor de markt uit kunt kopen. De weg naar Funda weten velen te vinden, maar juist de pareltjes worden via de achterdeur verkocht. Een goed netwerk via een aankoopmakelaar is daarbij van groot belang. 

Ook het bezoek van een vastgoedveiling kan je helpen bij de aanschaf van een belegginsobject. Zo heb je in Amsterdam bijvoorbeeld de Eerste Amsterdamse, de grootste veiling van onroerend goed in Amsterdam.

Conclusie

Als beginnende belegger zijn er tegenwoordig vele mogelijkheden om je geld kwijt te kunnen in waardevolle beleggingen. Het is afhankelijk van je financiele positie, je risicoprofiel en je doelstelling in welk prodcut je je geld investeert. Waar vroeger tijdens het golfen over aandelen werd gesproken, is beleggen tegenwoordig een hobby of proffessionele bezigheid voor iedereen.

Kleine belegger

Ben je een kleine belegger, heb je wat spaargeld over waar je risico mee durft te nemen begin dan eens eenvoudig met het kopen van aandelen. Lees je in over bedrijven en kijk waar jij geloof in hebt, nu en in de toekomst. Bedrijven die meebewegen met de moderne tijden en waar altijd vraag naar is. Schrik niet als een aandeel daalt, raak niet in paniek. Je behoudt evenveel aandelen, alleen de waarde kan veranderen. Er is altijd een kans dat de waarde weer toe neemt. 

Speculatieve belegger

Houd je van risico en durf je te speculeren en lig je er niet wakker van als je je inleg verliest? Dan zijn opties en crypto wellicht jouw beleggingsproducten. Ook hier kan je klein in beleggen en kijken wat het doet. Je hoeft niet direct te beginnen met daytraden en de hele dag achter schermen te zitten, maar bij crypto en put- of call-opties is het wel van belang dat je er bovenop zit en op het juiste moment koopt en verkoopt.

Grote belegger

Heb je wat financiele vrijheid gekregen door bijvoorbeeld de verkoop van je bedrijf en wil je dit gaan investeren? Dan is het beleggen in vastgoed en aandelenfondsen een interessante optie. Spreid je risico's en vermeid speculatie. Laat je goed inlichten door officiele specialisten met verstand van vermogensbeheer en daarbij behorende investeringen.

 

 

Leuk artikel?
Dit artikel is geschreven door:
Johny Cash

Ik weet alles van de financiele wereld. Van het huishoudpotje tot beleggen in vastgoed.

Op al onze artikelen zijn auteursrechten van toepassing. Iets op te merken? Neem contact met ons op
a BRANDLY product