Website laten maken
howto

Je eigen website maken

Veel mensen hebben tegenwoordig een eigen website. Van een bedrijfssite om diensten aan te prijzen tot een complete webshop voor de verkoop van producten. Je kunt er voor kiezen om je website door een bedrijf te laten maken, maar je kunt tegenwoordig ook heel eenvoudig zelf je website maken. Je hebt hiervoor geen diepgaande kennis van programmeren nodig. In dit artikel zullen we een stapsgewijze informatie bieden voor het maken van je eigen website.

5 min leestijd

Stap 1: Doel

Bepaal het doel en de doelgroep van je website

Voordat je begint, is het essentieel om duidelijk te definiëren waarom je een website wilt maken en voor wie. Bedenk wat je met je website wilt bereiken en wie je beoogde bezoekers zijn. Bij een bedrijfswebsite kan het doe het genereren van leads zijn. Bij een webshop is het doel het verkopen van producten. Je kunt ook gewoon een informatieve website maken over een onderwerp waar je graag over verteld.

Door dit vooraf duidelijk te hebben zal dit je helpen bij het plannen van de inhoud en het ontwerp.

Stap 2: Domeinnaam

Kies een domeinnaam

Wanneer je een website wilt maken is het van belang om een goede domeinnaam te hebben. De domeinnaam is het webadres waarmee mensen je website kunnen vinden (bijvoorbeeld informatief.nl). Een goede domeinnaam is van invloed op het succes van je website. Neem bij het kiezen van een domeinnaam de volgende punten in acht:

 1. Wees uniek en onderscheidend
  Kies een domeinnaam die uniek is en zich onderscheidt van de concurrentie. Vermijd het kiezen van een naam die te veel lijkt op die van een bestaande, bekende website, omdat dit verwarring kan veroorzaken. Let ook op dat je geen merknaam vastlegt. Check vooraf of een naam bijvoorbeeld in het BOIP merkenregister staat.

 2. Houd het kort en eenvoudig
  Korte domeinnamen zijn over het algemeen gemakkelijker te onthouden en in te typen. Probeer een domeinnaam te vinden die niet te lang is en gemakkelijk te spellen is.

 3. Gebruik relevante woorden
  Als het mogelijk is, probeer dan relevante woorden in je domeinnaam op te nemen. Dit kan helpen bij zoekmachineoptimalisatie (SEO) en het trekken van meer verkeer naar je website. Wanneer de associatie er is tussen de zoekopdracht en de domeinnaam zal je merken dat de CTR (Click Trough Rate) hoger is dan bij een domeinnaam die niet relevant is.

 4. Vermijd speciale tekens en cijfers
  Het is meestal het beste om speciale tekens en cijfers te vermijden, omdat ze het moeilijker kunnen maken voor mensen om je domeinnaam te onthouden en in te typen.

 5. Wees voorzichtig met afkortingen
  Als je een afkorting gebruikt in je domeinnaam, zorg er dan voor dat het duidelijk is wat de afkorting betekent en dat het niet voor verwarring zorgt.

 6. Denk aan je merk
  Je domeinnaam moet je merk weerspiegelen en helpen bij het opbouwen van een sterke online aanwezigheid. Zorg ervoor dat het past bij de identiteit van je bedrijf of project.

 7. Controleer de beschikbaarheid
  Voordat je te veel tijd investeert in het bedenken van een domeinnaam, controleer of deze beschikbaar is. Je kunt domeinnamen controleren bij domeinregistratiebedrijven of via sidn.nl. Ook zijn er veilige websites waar domeinnamen verhandeld worden zoals Sedo of DAN. Je kunt hier in contact komen met eigenaren van domeinnamen die wellicht openstaan voor verkoop.

 8. Overweeg de extensie
  De extensie van je domeinnaam is ook belangrijk. Is je bedrijf puur Nederlands, dan is de .nl extensie voldoende, maar ga je ook in het buitenland aan de slag, dan is de .com over het algemeen de meest populaire. De extensie is ook van belang voor de positie in Google en zal bijdragen aan je SEO succes.

 9. Leg alternatieven vast
  Het kan een goed idee zijn om alternatieve spellingen of variaties van je domeinnaam vast te leggen, zodat anderen ze niet kunnen gebruiken om verwarring te zaaien.

 10. Wees creatief en flexibel
  Het kan zijn dat de door jou gewenste domeinnaam al bezet is. Wees bereid om creatief te zijn en variaties of synoniemen te overwegen.

Stap 3: CMS

Kies een Content Management Systeem (CMS)

Een Content Management Systeem (CMS) is een online systeem waarmee je de inhoud van je website kunt beheren. Indien je zelf geen programmeur bent is het verstandig om een systeem te kiezen die opensource is en waar de meeste internetbedrijven mee kunnen werken.  Populaire CMS-opties zijn WordPress, Joomla en Drupal, waarbij WordPress de grootste en meest bekende is. Deze systemen dien je te installeren binnen je webhosting omgeving.

Je kunt ook kiezen voor een tool zoals WIX, Webflow of bijvoorbeeld Framer waarmee je online je eigen website kunt maken.

Webshop Management Systeem

Wanneer je van plan bent om een webshop te gaan beginnen kan je kiezen uit systemen zoals:

Dit zijn wereldwijd de meest gebruikte en beste webshop systemen. Wil je wat eenvoudiger dan zou je ook kunnen kiezen voor bijvoorbeeld Mijn Webwinkel van Nederlandse makelij.

Stap 4: Webdesign

Ontwerp je website

Het ontwerp van je website is van groot belang. Kies een thema of sjabloon dat aansluit bij het doel en de uitstraling van je website. Pas het thema aan met je eigen logo, kleuren en afbeeldingen om een unieke uitstraling te creëren.

Webdesign en mockups

Stap 5: Content

Creëer en organiseer de inhoud van de website

Voeg relevante inhoud toe aan je website, zoals teksten, afbeeldingen, video's en andere media. Organiseer je inhoud in duidelijke categorieën en navigatiemenu's, zodat bezoekers gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken.

Stap 6: Zoekmachine optimalisatie

Optimaliseer je website voor zoekmachines (SEO)

Om je website beter vindbaar te maken in zoekmachines zoals Google, is het belangrijk om basis-SEO-technieken toe te passen. Dit omvat het gebruik van relevante zoekwoorden, het optimaliseren van afbeeldingen en het zorgen voor een goede paginasnelheid.

Stap 7: livegang

Testen en publiceren

Voordat je je website lanceert, test je deze grondig om eventuele fouten of problemen op te sporen. Zorg ervoor dat alle links werken en dat je website er op verschillende apparaten en browsers goed uitziet. Als alles in orde is, publiceer dan je website en maak deze openbaar voor het grote publiek.

Stap 8: Beheer

Onderhoud en beheer

Een website is nooit "af". Het is belangrijk om regelmatig inhoud bij te werken, beveiligingsupdates uit te voeren en eventuele problemen snel aan te pakken. Houd je website fris en boeiend voor je bezoekers.

Conclusie

Het maken van je eigen website kan een bevredigend project zijn en biedt de mogelijkheid om je online aanwezigheid te vestigen. Met de juiste planning en inzet kun je snel een professioneel ogende website lanceren. Volg deze stappen en laat je creativiteit de vrije loop bij het maken van je eigen digitale ruimte.

Leuk artikel?
Dit artikel is geschreven door:
T. Echniek

Liefhebber en kenner van wetenschap, natuur en techniek. Van de maan tot de maanvis

Op al onze artikelen zijn auteursrechten van toepassing. Iets op te merken? Neem contact met ons op

Gerelateerde arikelen

a BRANDLY product