AI uitgelegd
artikel

Wat is AI?

AI, Artificial Intelligence, of op zn Nederlands Kunstmatige Intelligentie is een begrip dat de afgelopen tijd snel aan populariteit heeft gewonnen. Deze opkomende technologie heeft de potentie om ons leven ingrijpend te veranderen en heeft al een grote impact op verschillende aspecten van de samenleving. De opkomst van onder andere ChatGPT heeft ervoor gezorgd dat AI ook voor het grote publiek beschikbaar is. In dit artikel leggen we uit wat AI is en wat je er mee kunt. 

5 min leestijd

Wat is AI?

Kunstmatige Intelligentie is een onderdeel van informatica dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van hardware (computersystemen) en software (besturingssystemen) die taken kunnen uitvoeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereist. Deze taken omvatten onder andere leren, redeneren, probleemoplossen, begrip van natuurlijke taal en perceptie van de omgeving. De wereld van AI streeft ernaar machines zo te programmeren dat ze taken zelfstandig en efficiënt kunnen uitvoeren. 

Een van de belangrijkste pijlers van AI is machine learning, een techniek waarbij computers leren van gegevens en patronen herkennen. Dit heeft geleid tot opmerkelijke doorbraken in spraakherkenning, beeldverwerking en natuurlijke taalverwerking. Machine learning-algoritmen passen zich voortdurend aan en verbeteren zichzelf naarmate ze meer gegevens verwerken, waardoor ze steeds beter worden in het uitvoeren van complexe taken.

Wanneer is AI ontstaan?

Het concept van kunstmatige intelligentie is ontstaan rond 1950. Pioniers zoals Alan Turing en John McCarthy speelden een cruciale rol in de vroege ontwikkeling van AI. Turing formuleerde bijvoorbeeld de beroemde "Turing-test" om de intelligentie van machines te beoordelen. De term 'kunstmatige intelligentie' werd voor het eerst gebruikt op een wetenschappelijke conferentie in Dartmouth University in Hannover (New Hampshire ,VS) in 1956, en dit markeerde het begin van een nieuw tijdperk in de informatica.

Toename van rekenkracht

Ondanks dat AI al lang geleden is ontstaan heeft het lang geduurd voor het op een daadwerkelijk hoog niveau kan worden toegepast. Voor kunstmatige intelligentie is heel veel data en rekenracht vereist, om snel analyses te kunnen uitvoeren. Nu de computersystemen van tegenwoordig enorm zijn toegenomen in rekenkracht en database technologien ook verder zijn ontwikkeld heeft AI zich ook mee kunnen ontwikkelen. Machine learning-algoritmen passen zich daarmee voortdurend aan en verbeteren zichzelf naarmate ze meer gegevens verwerken, waardoor ze steeds beter konden worden in het uitvoeren van complexe taken.

Toepassingen met AI

AI wordt tegenwoordig al op vele vlakken toegepast en elke dag komen daar nieuwe toepassingen bij. Denk daarbij aan:

  1. Gezondheidszorg
   AI wordt gebruikt voor de diagnose van ziekten, medicijnontwikkeling en gepersonaliseerde behandelingen. Machine learning helpt bij het analyseren van medische beelden, zoals MRI-scans, om afwijkingen op te sporen.

  2. Transport
   Zelfrijdende auto's en autonome drones worden mogelijk gemaakt door AI. Deze voertuigen gebruiken geavanceerde sensoren en algoritmen om te navigeren en beslissingen te nemen op de weg.

  3. Natuurlijke Taalverwerking (NLP)
   AI-gedreven chatbots en virtuele assistenten begrijpen en genereren menselijke taal. Dit maakt geautomatiseerde klantenservice en vertaaldiensten mogelijk.

  4. Industrie en Productie
   Robots met AI-capaciteiten kunnen repetitieve taken in fabrieken uitvoeren en helpen bij de optimalisatie van productieprocessen.

  5. Financiële Sector
   AI wordt gebruikt voor het voorspellen van markttrends, risicobeheer en fraudedetectie in de financiële wereld.

De toekomst van AI

Hoewel AI al indrukwekkende prestaties heeft geleverd, staat het nog in de kinderschoenen. Het uiteindelijke doel is de ontwikkeling van Algemene Kunstmatige Intelligentie (AGI), vergelijkbaar met menselijke intelligentie. Het realiseren van AGI blijft een uitdagende taak, maar onderzoekers blijven streven naar dit langetermijndoel.

De toekomst van AI belooft nog meer innovatie en impact op onze wereld. AI zal blijven evolueren en nieuwe toepassingen ontdekken in gebieden zoals onderwijs, duurzaamheid, entertainment en wetenschappelijk onderzoek.

In conclusie, kunstmatige intelligentie is een krachtige en boeiende technologie die onze manier van leven transformeert. Terwijl we genieten van de voordelen ervan, is het van essentieel belang dat we blijven nadenken over de ethische en maatschappelijke implicaties die het met zich meebrengt, en de toekomst met hoop en verantwoordelijkheid tegemoet zien.

AI voor de gewone mens

AI is tegenwoordig dankzij de opkomst van services zoals ChatGPT ook beschikbaar voor de 'gewone mens', waarmee bijvoorbeeld teksten en afbeeldingen kunnen worden gegenereerd. Zodra de gebruiker een zogenaamde 'prompt' invoert gaan de kunstmatige intelligente systemen hun werk doen.

AI teksten genereren

Dankzij de lancering van ChatGPT  (een AI service van het GPT-model (Generative Pre-trained Transformer )) kunnen heel eenvoudig tekst in conversaties en natuurlijke taalinteracties worden gegenereerd. Het is een, door OpenAI ontwikkeld, geavanceerd taalmodel dat gebaseerd is op deep learning-technologie en getraind is op een enorme hoeveelheid tekst van het internet.

ChatGPT kan worden ingezet voor een breed scala aan toepassingen, waaronder chatbots, virtuele assistenten en geautomatiseerde klantenservice. Het model begrijpt context en kan zowel vragen beantwoorden als menselijk klinkende tekst genereren in reactie op geschreven of gesproken input. Het is ontworpen om conversaties op een natuurlijke en coherente manier voort te zetten. Het wordt vaak gebruikt voor het genereren van tekst en het begrijpen van menselijke taal in verschillende toepassingen en kan dienen als een nuttig hulpmiddel voor interactie met computersystemen op een meer natuurlijke en menselijke manier.

AI afbeeldingen genereren

Met toepassingen als Ideogram en DALL·E 3 kunnen heel eenvoudig afbeeldingen worden gegenereerd aan de hand van een opdracht van de gebruiker. Zo kan je de meest gekke afbeeldingen en foto's laten ontwikkelen door de computer.

Bij de opdracht: "Maak een afbeelding van een slak met een giraffenkop" kwam de volgende uitkomst:

AI afbeelding

 

Gevaren van AI

AI kan een hele positieve bijdrage leveren aan onze maatschappij. Het vroegtijdig kunnen opsporen van ernstige ziektes is daar een goed voorbeeld van. Toch schuilt er ook een groot gevaar achter kunstmatige intelligentie.

Met de opkomst van AI ontstaan er bijvoorbeeld ethische kwesties en zorgen. AI-systemen kunnen beslissingen nemen die ethische dilemma's oproepen. Bijvoorbeeld, algoritmen die worden gebruikt voor sollicitatieprocedures of kredietwaardigheidsbeoordelingen kunnen vooroordelen bevatten en discriminatie versterken. Er zijn debatten over de privacy van gegevens, verantwoordelijkheid voor beslissingen die door machines worden genomen, en de mogelijke impact op de werkgelegenheid als bepaalde taken worden geautomatiseerd.

Ook het genereren van beeldmateriaal zoals video's en foto's, maar ook stemgeneratie kan er toe leiden dat het verschil tussen AI en de werkelijkheid door elkaar heen gaat lopen. Zo gingen er afbeeldingen rond van Donald Trump die gearresteerd werd door de politie. Deze waren niet van echt te onderscheiden.

Trump Arrestatie AI

 

Conclusie

AI staat nog in de kinderschoenen en kan een grote positieve bijdrage leveren aan onze maatschappij wanneer het op de juiste wijze wordt ingezet. Wordt vervolgd...

Leuk artikel?
Dit artikel is geschreven door:
Rob Ot

Ai, Ai, Ai, wat - is - het - leuk - om - over - robotisering - en - kunstmatige - intelligentie - te - schrijven

Op al onze artikelen zijn auteursrechten van toepassing. Iets op te merken? Neem contact met ons op

Gerelateerde arikelen

a BRANDLY product