Paus Leo XIV
profiel

Wie is Paus Leo XIV?

Leo XIV is de nieuwe paus van de Rooms-Katholieke Kerk. Hij werd op 8 mei 2025 gekozen als opvolger van de onlangs overleden paus Franciscus en is daarmee het 267e hoofd van de Kerk. Met zijn verkiezing schrijft hij geschiedenis als de allereerste Amerikaan op de Petrusstoel.

5 min leestijd

Korte introductie

Leo XIV is de nieuwe paus van de Rooms-Katholieke Kerk. Hij werd op 8 mei 2025 gekozen als opvolger van de onlangs overleden paus Franciscus en is daarmee het 267e hoofd van de Kerk. Met zijn verkiezing schrijft hij geschiedenis als de allereerste Amerikaan op de Petrusstoel.

Achtergrond en loopbaan

  • Burgerlijke naam: Robert Francis Prevost (geboren 1 september 1955 in Chicago).

  • Religieuze orde: Augustijner monnik; trad in 1977 in.

  • Missiewerk: Spendeerde ruim twintig jaar als missionaris en pastoor in het noorden van Peru, waar hij ook uiteindelijk de Peruaanse nationaliteit verwierf.

  • Bisschop & Curie: Werd in 2015 bisschop van Chiclayo (Peru) en in 2023 door paus Franciscus naar Rome gehaald als prefect van de Dicasterie voor Bisschoppen – de dienst die wereldwijd bisschoppen benoemt.

  • Leeftijd bij verkiezing: 69 jaar.

Betekenis van zijn pausnaam

Hij koos de naam Leo XIV als eerbetoon aan Leo XIII (1878-1903), de “sociale-rechtvaardigheidspaus” die de basis legde voor de moderne katholieke sociale leer. Daarmee geeft hij een eerste hint dat hij de nadruk wil blijven leggen op gerechtigheid, armoedebestrijding en dialoog, thema’s die ook in zijn eigen pastorale carrière centraal stonden.

Eerste optreden en stijl

Bij zijn eerste verschijning op het balkon van de Sint-Pieter begroette hij de menigte met “Pace a tutti voi” – vrede zij met u allen – en sprak zowel Italiaans als Spaans. Opvallend was zijn klassieke rode mozetta en met goud geborduurde stola; een iets formelere keuze dan de sobere witte uitstraling waarmee Franciscus in 2013 naar buiten kwam.

Verwachte koers

Leo XIV wordt gezien als een bruggenbouwer tussen meer progressieve en conservatieve stromingen:

  • Continuïteit met Franciscus: Hij onderschrijft het open karakter en de aandacht voor armen, migranten en het milieu.

  • Gematigde conservatief: Tegelijk staat hij bekend om een wat traditionelere liturgische smaak, wat als een gebaar wordt gezien naar behoudende kardinalen.

  • Uitdagingen: Er klinkt al kritiek vanuit slachtoffers van misbruik dat zijn eerdere aanpak in Chicago en Peru niet doortastend genoeg zou zijn; daarmee wordt duidelijk dat transparantie rond misbruikdossiers een van de eerste lakmoesproeven zal worden.

Historische context

Tot nu toe was Leo XIII (†1903) de laatste paus met de naam Leo; een officieel nummer XIV ontbrak dus meer dan een eeuw. Wel nam een kleine Argentijnse splintergroep in 2006 de titel “Leo XIV” aan voor hun eigen “antipaus”, een pretentie die nooit door Rome werd erkend.

Leuk artikel?
Dit artikel is geschreven door:
Hoogleraar Laagwater

Ik schrijf over studies en studeren

Op al onze artikelen zijn auteursrechten van toepassing. Iets op te merken? Neem contact met ons op

Gerelateerde arikelen