Fatbike Knaap
artikel

Fatbike: Een e-bike met dikke banden

Ze zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld, fatbikes! Deze electrische fiets met dikke banden is enorm populair onder de jeugd. Dankzij een ondersteunend motortje hoef je maar heel licht te trappen om op snelheid te komen. In dit artikel gaan we wat dieper in op de voor- en nadelen en de regelgeving rondom de fatbike. Zo weet je wanneer je een fatbike gaat kopen waaraan deze moet voldoen!

5 min leestijd

Wat is een fatbike?

Fatbikes zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor de ruige terreinen, zoals de bergen, sneeuw of op het strand. Deze fietsen zijn echter doorontwikkeld voor op straat. Gladdere banden, een relaxtere zit en trap ondersteuning zorgen ervoor dat de huidige fatbike geliefd is onder de jeugd. Het is een stoere e-bike waar je (in tegenstelling tot de snorfiets) geen helm op hoeft te hebben. Nog niet althans, maar met snelheden die oplopen tot soms wel 60 km per uur kan het niet lang uitblijven tot hier de regelgeving voor wordt aangepast.

Regels voor de fatbike

De regels voor een fatbike zijn op dit moment nog gelijk aan die van de normale e-bike. De overheid ziet een fatbike dan ook als een gewone fiets met trapondersteuning, mits deze zich aan de geldende verkeersregels houden. Sinds 1 januari 2023 zijn de regels voor de snorfiets strenger geworden. De helmplicht en rijden op het fietspad moesten bijdragen aan meer veiligheid, dus minder ongelukken. Importeurs zijn hier op ingesprongen en vooral jongeren zie je nu door de straten flitsen op hun fatbike. Om duidelijk te maken waaraan je moet voldoen hebben we hier een aantal regels opgesomd aan de hand van de meest gestelde vragen rondom fatbikes.

Moet je een helm op op een fatbike?

Nee, een helm is niet verplicht op een fatbike, net als bij gewone e-bikes.

Heb je een rijbewijs nodig op een fatbike?

Nee, in tegenstelling tot een snorfiets, brommer of scooter heb je bij een fatbike geen rijbewijs verplichting. Deze moet dan wel voldoen aan de eisen zoals opgesteld door de overheid. 

Hoe hard mag een fatbike maximaal rijden?

Er is geen maximum snelheid voor een fatbike, net zoals dat er ook voor een fiets niet is. Beiden worden door de overheid als gelijke tweewielers gezien. De trapondersteuning bij een fatbike mag echter tot maximaal 25 kilometer per uur geactiveerd worden. Kom je daar boven dan ben je strafbaar.

Hoe oud moet je zijn om op een fatbike te rijden?

Er is geen minimale leeftijd voor het rijden op een e-bike, dus ook niet voor een fatbike. Zodra je kan fietsen en je je aan de regels van het verkeer kunt houden mag je ook op een fatbike rijden.

Moeten fatbikes voorzien zijn van een kenteken?

Nee, een fatbike hoeft niet voorzien te zijn van een kentekenplaatje zoals bij een speedpedelec of snorfiets.

Wat is verder belangrijk om te weten?

Je bent verplicht om met een fatbike op het fietspad te rijden wanneer deze aanwezig is. Daarnaast is een WA-verzekering voor het rijden op een e-bike/fatbike ook niet verplicht. 

Bovenstaande regels gelden echter alleen wanneer je aan de eisen van de overheid voor fatbikes voldoet. Voldoe je daar niet aan, dan ben je in overtreding en strafbaar. Ook kunnen verzekeraars weigeren om schade te vergoeden bij (het veroorzaken van) een ongeluk. De gevolgen zijn dan niet te overzien.

 

Eisen aan een fatbike

Een fatbike is een hele handige en leuke tweewieler die volgens de eisen van de overheid valt onder de gewone e-bike. Voor deze electrische fiets gelden daardoor dezelfde regels als voor de gewone fiets, mits deze aan de volgende eisen voldoet:

  • De fatbike heeft tot 25 kilometer per uur trapondersteuning. Harder mag alleen op eigen kracht. Voer een fatbike daarom nooit op.
  • Op een fatbike moet je zelf meetrappen om vooruit te komen. Wanneer de motor van de fatbike op een andere wijze wordt geactiveerd dient deze een typegoedkeuring te hebben en valt hij in de categorie bromfiets, snorfiets of speedpedelec. 
  • De elektromotor van de fiets heeft een maximaal vermogen van 250 watt.

Let dus goed op bij aanschaf van een fatbike dat deze voldoet aan bovenstaande eisen. Is dit niet het geval, koop deze dan niet! Je bent anders in overtreding.

Fatbike kopen

Ben je van plan om een fatbike te gaan kopen? Je zult er geen spijt van hebben. Dankzij de trapondersteuning leg je eenvoudig meer kilometers af dan met een gewone fiets, terwijl je toch in beweging bent. Zorg er echter wel voor dat je jezelf aan de verkeersregels houdt met respect voor andere weggebruikers. 

Wanneer je een fatbike gaat kopen, doe dat dan bij een gerenomeerd verkooppunt met:

  • Duidelijke uitleg over de werking van je nieuwe fatbike.
  • Garantie en service wanneer er gebreken zijn aan je fatbike.
  • Een overeenkomst waaruit blijkt dat de door jou gekochte fatbike voldoet aan de eisen van de overheid zodat je achteraf geen problemen kunt krijgen wanneer je aangehouden wordt.
  • Goede recensies/reviews op bijvoorbeeld Google zodat je zeker weet dat je kwaliteit koopt.
  • Goede merken en geen geimporteerde schroot uit China.
Leuk artikel?
Dit artikel is geschreven door:
T. Echniek

Liefhebber en kenner van wetenschap, natuur en techniek. Van de maan tot de maanvis

Op al onze artikelen zijn auteursrechten van toepassing. Iets op te merken? Neem contact met ons op

Gerelateerde arikelen

a BRANDLY product